15 ÉVES A SÁTORALJAÚJHELYI ROTARY CLUB (2010.10.08.)

15 év csak serdülőkor az emberi életben, de a Rotary Club Sátoraljaújhely ezzel a korral az egyik legpatinásabb az újrainduló magyarországi Rotary történetében. Az évforduló kapcsán Charter ünnepséget tartottunk. Ezen a klub alapításának történetét, sikereit és eredményeit foglaltuk össze. Az ünnepi rendezvényen Szabó Csaba alkormányzó is részt vett.

A II. világháború kitörésével a Magyarországi Rotary Clubok megszűntek, újraalakulásuk rendszerváltozást követően kezdődtek meg. Sátoraljaújhelyben a Rotary Club ezelőtt 15 évvel alakult meg, 1995. szeptember 30.-án első klubként Észak-Magyarországon.
A 15 éves Charter ünnepség kiváló alkalom volt arra, hogy az eredményeket és az eddigi tevékenységeket büszkén megmutathassuk. A számos jótékonysági és ifjúsági program mellett a clubunk tevékenységéből csak kiragadható, az utolsó, amely a tavaszi, nyár eleji, eddig nem tapasztalt árvízi károk kapcsán szervezőmunkánk és kezdeményezésünknek köszönhetően több mint 2 millió forint értékben tudtunk segíteni az önkormányzati és lakossági károk enyhítésében.
Az alapítási emlékünnepségen elsőként Rotary-emlékjel avatására került sor a Dohánygyár előtti téren. A város kulturális életében, az értékteremtésben fontos szerepe van az épített környezet szebbé tételére irányuló törekvésnek, és a város kiemelkedő eseményeire való megemlékezésnek. E kettős célnak kívántunk megfelelni a Rotary-emlékjel átadásával, megalakulásunk 15. évfordulójára emlékezve. Az emlékjel átadásával klubunk régi álma vált valóra . Az emlékjel felhívja a figyelmet arra, hogy városunkban Rotary Club működik. Az emlékmű jelképezi a Rotary Clubok által képviselt emberbaráti segítség fontosságát.

A 16 ezres lakosú kisváros Sátoraljaújhely, amely küzd azért, hogy hagyományainak megfelelő rangját visszaszerezze, megfelelő életkörülményeket biztosítson az itt lakóknak, tehetséges fiatalságát megtartsa, fejlődjön és vonzó legyen az idelátogatók számára.
Ennek a nem könnyű küzdelemnek látható jelei vannak, amelyeket kedves vendégeink is élvezhettek, ugyanakkor el kell mondani, hogy minden olyan aktivitásra, civil segítségre szükség van, mint amilyet például a mi 15 éve fennálló klubunk és a Rotary szervezet nyújtani tud.

A Charter ünnepélyes pillanatai voltak, amikor Szabó Csaba alkormányzó úr elismeréseket adott át a kiemelkedő munkát végzett tagjainknak:
- Szabó Sándor (Szent Györgyi Albert Díj),
- Varga Ferenc (Szent Györgyi Albert Díj),
- Juhász István (Paul Harris Díj).





A Club 15 éves történetének rövid összefoglalója >>

Az egész napos rendezvény jótékonysági gálavacsorával egybekötött hangversennyel zárult. A Chartert követő napon került megrendezésre harmadik alkalommal szervezett jótékonysági szüretünk. A jelenlévők részvételi díjának egy része ugyanis abba a pénzügyi alapba folyik, amelyből a clubunk a rászorultakat, programjainkat támogatja.






Vissza