ROTARY-S DIÁKOK ORSZÁGOS NYELVI VERSENYE A MAGYAR NYELV MÚZEUMÁBAN
(2011. április 8-10.)

A Sátoraljaújhelyi Rotary Club másodszor volt házigazdája annak a találkozónak, melyet a Magyarországon tanuló külföldi cserediákok számára szereztek. A találkozó helyszíne ezúttal is a Széphalomban, A Magyar Nyelv Múzeuma volt, ahol nyelvi versenyen vettek részt a külföldi diákok.
(Forrás: Zemplén TV)







Ismét nagy örömünkre szolgált, hogy Széphalomban rendezhettük meg a Rotarys külföldi cserediákok magyar nyelvi versenyét. Kazinczy Ferenc lakóhelyének és a Magyar Nyelv Múzeumának egyedülálló kisugárzása van és ez a legméltóbb hely a magyar nyelv dicséretének.
A versenyen 31 Magyarországon tartózkodó cserediák vett részt.
Sátoraljaújhely kisváros, de azért vannak távolságok. A cserediákok városnézéssel egybekötve sétáltak a Szlovák Iskola kollégiumáig.
Az Akadémiai Terem patinás ovális asztalánál került sor az 1 órás írásbeli feladat megírására. Az írásbeli után Sátoraljaújhely alpolgármestere megnyitotta az eseményt. Az izgalmak levezetéseképpen megtörtént az elmaradhatatlan emlékpóló írás és a helyi TV riportot készített néhány diákkal. A szóbeli verseny egyik része a vers és ének ez a Magyar Nyelv Múzeumának előadó termében zajlott. A Rotarys cserediákok által hozott és számukra kedves verssel, vagy dallal indulhattak.
A szóbeli verseny másik része a szituációs helyzet. Mivel a diákok különböző szinten beszélik a magyar nyelvet, így lehetősége volt minden résztvevőnek a szituációban valamilyen szinten részt venni. Ötletesek, humorosak, fantázia dúsak voltak a színjátékok, amiket életszerűen adtak elő.
A szóbeli versenyt megszakította a kalandpark és a bobpálya meglátogatása, melyet nagyon élveztek a diákok.
Minden versenyző emlékplakettet kapott. Az első 3 helyezett könyvjutalomban is részesült.

- 1. helyezett: Katherina Matia Kuhn, Németországból
- II. helyezett: Eri Yamamoto, Japánból
- III. helyezett: Caio Raphael Silva, Brazíliából


A résztvevő diákok felkészültek voltak, a versenyt komolyan vették, nemes versengés folyt közöttük, tudtak örülni egymás sikereiknek. Felemelő élményben részesítették a magyar anyanyelvű közönséget is, mert a magyarországi kultúra szeretete sugárzott belőlük ezen a napon. Megható volt látni, hallani az ő általuk megtapasztalt és számukra lényeges dolgokat Magyarországról, a magyar szokásokról.

Reméljük, minden résztvevő számára maradandó élmény volt a nálunk töltött rövid idő, magukkal vitték a szép emlékeket, élményeket és talán egyszer néhány év múlva vágyat éreznek arra, hogy visszajöjjenek a mi vidékünkre, országunkba.
(Forrás: RC Sátoraljaújhely)


Vissza