RC SÁTORALJAÚJHELY MEGALAKULÁSA

A Franecker- Sátoraljaújhely testvérvárosi kapcsolat során 1992-ben látogatott el hozzánk Ger Eisenga, aki a Franeckeri RC soros elnöke volt. Tőle ismertük meg a ROTARY világmozgalmat.

A hazai Rotary mozgalom ez idő tájt kezdett újjáéledni. Budapesti clubokat kerestünk meg, hogy segítséget kapjunk a kezdeti nehézségek leküzdéséhez. 1993. elejétől asztaltársaságként indultunk 10 fővel, Dr. Váczi János főorvos úr és Juhász István vezetésével. 1995. elejétől már a Rotary szabályai szerint hetente tartottunk találkozókat. Egyre több vendéget hívtunk, megalakítottuk az egyesületet, létrehoztuk a jótékonysági programok finanszírozására a KÖZJÓÉRT ALAPÍTVÁNYT.

1995. nyarán megkaptuk a ROTARY INTERNATIONAL-től az engedélyt a Sátoraljaújhelyi ROTARY CLUB hivatalos megalakítására. Megalakulásunkat Nagy József RC Budapest, valamint alapító clubunk az RC Oberpullendorf segítette.
A CHARTER ünnepségünket 1995. szeptember 30.-án tartottuk, akkor 28 fővel Észak-Magyarország első Rotary clubjaként.



Rotary International elismerő oklevele (1995) >>
Rotary Club Sátoraljaújhely bírósági bejegyzése (1995) >>
Clubunk elismerései >>


JÓTÉKONYSÁGI PROGRAMJAINK

Diákcsere program: minden esztendőben két diákot fogadunk és küldünk ki tanulmányútra a hosszú program keretében a nyelv elsajátítása érdekében. Sikeresnek tarjuk ezeket a programokat a nálunk lévő diákok megállták a helyüket, megtanultak magyarul, elsajátították szokásainkat, megismerték hazánkat.
A diákcsere program formái: hosszú utak, rövid utak, csoportos tanulmányút.

Diákok támogatása: iskoláinkban tanuló rászoruló, tehetséges diákok ösztöndíjjal, egyéb lehetőségekkel történő segítése.

Óvodák, iskolák támogatása: minden esztendőben karácsony tájékán három rászoruló intézményt, szervezetet ajándékozunk meg ruhaneművel, játékokkal, felszerelési tárgyakkal.

Környezet- és természetvédelmi program keretében táborozásokat segítettünk, a természetvédelmének oktatását támogattuk, pályázaton nyertünk a szennyvíz, valamint a szelektív szemétgyűjtés témában.

Segélyezési program: Térségünket az elmúlt években sajnos több katasztrófa sújtotta (hófúvás, belvíz, árvíz).
Az árvízi károsultaknak gyűjtést szerveztünk, segélyszállítmányt állítottunk össze. Az elmúlt években 14 térségben élő család részére adtunk át építőanyag-vásárlási utalványt, hogy lakásuk újraépítését segítsük. A mátészalkai ROTARY Clubbal közösen 45 árvízkárosult gyermek táboroztatását szerveztük meg.

Mozgáskorlátozottak, fogyatékos gyerek számára tábort szerveztünk, rehabilitációs jelleggel. Ezt első alkalommal 2002. évben hajtottuk végre a Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén Térségi Egyesületével közösen. Ebben a projektben a Franeckeri Rotary Club tagjai is segítettek minket.

Nyelvi verseny: középiskolás diákjaink minden évben összemérik tudásukat angol, német nyelven. A versenyeket szervezzük, lebonyolítjuk és díjazzuk. A sikeres versenyzők az adott országban tanulmányozhatják az idegen nyelvet, nyelvi kurzusokra juthatnak el és értékes szakmai ajándékokat kapnak.


TOVÁBBI PROGRAMJAINK

Jótékonysági koncert az RC Sátoraljaújhely rendezésében.
A Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ színháztermében immár több éve telt házzal a Dohánygyári Fúvószenekar Újévi koncertet tart minden év első szombatján.

Rotary bál megszervezése: az alapítványok feltöltésére minden évben jótékonysági bált szervezünk.

Partneri kapcsolatokat építettünk ki Rotary, valamint Kiwanis és egyéb klubokkal.
Nagyon jó kapcsolat alakult ki a magyarországi Rotary Clubokkal és nemzetközi színtéren is keressük a kapcsolatokat.

Családi rendezvények: évente 2-3 alkalommal a családokat is bevonjuk rendezvényeinkbe, hogy ismerjék meg klubtagjainkat és barátkozzanak egymással.

Kihelyezett clubülésekkel színesítjük programjainkat. Clubtagjaink munkahelyein, továbbá a karcsai táborban, valamint a sátoraljaújhelyi gyermeküdülőben tartottunk kihelyezett ülést, hogy ezáltal is megismerjük, munkájukat, tevékenységüket.



TÖRTÉNETI ÖSSZEFOGLALÓ KIADVÁNYOK

Alakuló ülés képeinek megtekintése >>
A Club 15 éves történetének rövid összefoglalója >>
A Club 15 éves bemutatkozó kiadványa >>
A 15 éves Charter képeinek megtekintése >>
A Club 20 éves bemutatkozó kiadványa >>
A 20 éves Charter képeinek megtekintése (Facebook link) >>


További információk a Facebook oldalunkon (képre kattintva) érhetőek el.